Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Små rörelser på elmarknaden

Som vi förutspådde i förra månadsbrevet blev det inga stora rörelser på elmarknaden under maj.
Vi gör bedömningen att elmarknaden kommer att ligga relativt still även i juni.

Det rörliga priset

Vissa år kan det rörliga priset sjunka till riktigt låga nivåer under sommarmånaderna, nästan uteslutande under år med en riklig nederbörd och en stor vårflod.

Årets vårflod har varit tämligen måttlig vilket gör att vattenkraftsproducenterna har bra kontroll på läget och därmed kan hålla uppe det rörliga priset.

I takt med att sommarvärmen gör entré sjunker dock efterfrågan på el. Detta borde ge ett något sjunkande rörligt elpris under juni men några stora rörelser tror vi inte på.

De fasta priserna

De fasta priserna har legat still de senaste månaderna, en så kallad sidledes rörelse.

Med tanke på att det rörliga priset hålls uppe, det pågår revisioner i ett antal kärnkraftverk samt att det fortfarande är ett underskott i den hydrologiska balansen gör vi bedömningen att även de fasta priserna kommer att röra sig marginellt, möjligtvis med en liten övervikt för nedsidan.

Så valde kunderna med leveransstart 2017-06-01

Den hydrologiska balansen

Nederbörden i maj låg nära det normala vilket gör att den hydrologiska balansen alltjämt uppvisar ett underskott på ungefär 6,9 TWh. Genomsnittstemperaturen i Sverige i maj blev 11,6 grader, att jämföra med normala 10,6. Det var framför allt den varma avslutningen som gjorde att medeltemperaturen blev över den normala.

Månadens grafer