Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Bra läge att binda elpriset

Som väntat rörde sig elpriserna marginellt under juni. Vi tror inte heller på några stora rörelser i juli.
Eftersom vi har svårt att se elpriset sjunka så mycket från dagens nivåer rekommenderar vi alla som vill vara säkra på vad de ska betala för sin el att teckna avtal om fast pris.

Det rörliga priset

Som vi förutspådde i månadsbrevet för juni sjönk det rörliga priset något i juni jämfört med maj. Varmare temperaturer och mer vatten i magasinen pressade det rörliga priset nedåt. Sämre tillgänglighet i kärnkraften gjorde att det rörliga priset inte sjönk mer än några ören i juni.

Juli har inletts med relativt höga rörliga priser så vår bedömning är att det rörliga priset kommer att ha en sidledes rörelse under månaden.

De fasta priserna

De fasta priserna fortsätter att röra sig i sidled. Det för årstiden relativt starka rörliga priset stöttar liksom att världsmarknadspriset på kol har stigit den senaste tiden. Minskad efterfrågan på grund av varmare temperaturer har hållit tillbaka.

Efter att priset på terminerna på elbörsen sjunkit de senaste veckorna har priserna på nytt vänt upp under de senaste dagarna och när detta skrivs, torsdag 6 juli, ligger vi närmaste en höjning än en sänkning av de fasta priserna.

Eftersom de fasta priserna ligger på förhållandevis låga nivåer rekommenderar vi våra kunder att binda sitt elavtal. Vi har svårt att se att priserna kan sjunka mer från dagens nivåer, vi tror i stället att vi just nu ser de lägsta priserna under året. En annan sak som talar för att priserna kan komma att stiga är att överföringsbegränsningarna mellan Tyskland och Danmark kommer att minska. Detta kommer att leda till en ökad elexport från Danmark till Tyskland vilket förmodligen kommer att innebära högre priser i Norden.

Så valde kunderna med leveransstart 2017-01-01

Den hydrologiska balansen

Juni månad blev en månad med normala temperaturer. Medeltemperaturen blev 15,1 grader. Då nederbörden i landet var något över den normala förbättrades den hydrologiska balansen som efter en längre tids underskott nu närmar sig normala nivåer.

Månadens grafer