Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Mild december pressade elpriserna

När kylan som väderprognoserna spådde inte infann sig i december sjönk elpriserna något. Även om temperaturen väntas sjunka i januari tror vi inte på några större rörelser för elpriserna under månaden.

Det rörliga priset

I och med att de kalla väderprognoserna uteblev under andra halvan av december begränsades efterfrågan på el i Norden. Detta tillsammans med mer nederbörd än normalt gjorde att det rörliga priset sjönk svagt i stället för att stiga. Vindkraftens påverkan på priset syntes också tydligt under månaden. Blåsiga dagar pressades priset märkbart neråt i jämförelse med vindstilla dagar då vi stundtals såg relativt höga priser, en situation vi kommer att få vänja oss vid i och med att mer vindkraft installeras.

Återigen spår väderprognoserna ett omslag till kallare väder i januari, även om det inte är någon större kyla att prata om som verkar vara i antågande. Några större rörelser för det rörliga priset i januari tror vi inte på.

De fasta priserna

Det milda decembervädret drog även med sig de fasta elpriserna nedåt. Det råder sedan en tid tillbaka liten efterfrågan på fasta kontrakt på elbörsen vilket håller tillbaka de fasta priserna, även fast det rörliga elpriset ligger relativt högt. Inte heller de högre priserna på kol och utsläppsrätter har fått något speciellt genomslag i de fasta priserna.

När det gäller prisutvecklingen för januari gäller samma för de fasta priserna som för det rörliga elpriset. Om de lite kallare väderprognoserna slår in talar en del för att de fasta priserna kan vända upp igen, även om vi inte heller här tror på några större rörelser. Långtidsprognosen säger att februari kommer att bli mild och blöt. Stämmer prognosen kan de fasta priserna sjunka nästa månad igen.

Så valde kunderna med leveransstart 18-01-01

Den hydrologiska balansen

December bjöd på temperaturer över det normala. Medeltemperaturen i landet blev 1,8 grader, att jämföra med normala -0,5. I och med att även nederbörden var över det normala uppvisar den hydrologiska balansen ett överskott på 6,0 TWh. Det största överskottet för årstiden jämfört med de senaste fem åren.

Månadens grafer