Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Stigande elpriser i januari – men trendbrott i sikte

Elpriserna fortsatte att stiga i januari men vi kan nu stå inför ett trendbrott.
Varmare väderprognoser framöver gör att vi bedömer att elpriserna kan sjunka den närmaste månaden.

Det rörliga priset

Det rörliga priset fortsatte upp i januari från redan höga nivåer. Risken för rejäl kyla i Skandinavien höll effektivt uppe det rörliga priset som även stöttades av att vattenkraftsproducenterna har bra kontroll på läget.

Den senaste säsongsprognosen visar att risken för stark kyla i vinter ser ut att vara över. I stället spår prognoserna mer vind och mer nederbörd. Mindre kyla samt mer vind och mer nederbörd är tre faktorer som alla pressar ner det rörliga priset. Vi gör därför bedömningen att det rörliga priset kommer att sjunka i februari.

De fasta priserna

Även de fasta priserna steg i januari men även här kan ett trendskifte vara på gång. Vi sänkte nyss våra fasta priser för första gången på några månader. Detta som en följd av sjunkande marknadspriser vilka främst förklaras med mildare och blötare väderprognoser. Även sjunkande priser på kol har pressat ner de fasta priserna.

Sammantaget gör vi bedömningen att de fasta priserna, liksom det rörliga priset, kommer att sjunka under februari.

Så valde våra kunder med leveransstart 19-02-01

Den hydrologiska balansen

Även om stora delar av Sverige bjöd på rejält vinterväder under januari slutade medeltemperaturen i landet på -1,1 grader, att jämföra med normala -2,5 grader. Det torra vädret gjorde att den hydrologiska balansen sjönk ner till -25 TWh. De nederbördsrika prognoserna gör att risken för att den hydrologiska balansen ska försämras ytterligare bedöms vara liten.

Månadens grafer