Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Elpriser på rekordnivåer

Elpriserna fortsätter att rusa. I augusti noterades de högsta priserna på tio år.

Det rörliga priset

Även i augusti steg det rörliga priset. Efter en lite blötare inledning på månaden stabiliserades ett högtryck och elpriserna började på nytt att stiga. Som vi berättade i förra månadsbrevet togs några kärnkraftsreaktorer ur drift under augusti vilket minskade utbudet och pressade priset uppåt. Högtrycket som etablerade sig medförde också mindre vind viket också fick priset att stiga. De höga rörliga priserna i Europa har också stöttat det rörliga priset i Norden.

I och med att värmesäsongen nu är i antågande räknar vi med att elförbrukningen kommer att öka. Detta i kombination med att ett antal reaktorer fortfarande är ute för revision gör att vi förväntar oss att det rörliga elpriset kommer att stiga ytterligare i september.

Vi ber alla kunder med rörligt pris att tänka igenom sin situation inför vintern. Med tanke på det stora hydrologiska underskottet och de höga priserna i dagsläget finns det flera signaler som tyder på att det rörliga elpriset kan bli än högre i vinter. Lägg därtill att förbrukningen ökar under vintern vilket lär innebära betydligt högre elräkningar än de vi har vant oss vid de senaste vintrarna. Om du känner att du inte har marginalerna att klara än högre räkningar rekommenderar vi i första hand vårt avtal Fast pris 3 år.

De fasta priserna

De fasta priserna har fortsatt att stiga på bred front i augusti. Det torra och högrycksbetonade vädret samt den dåliga hydrologiska balansen är de största bidragande faktorerna. Till detta kan läggas kraftigt stigande priser på utsläppsrätter och elcertifikat som också trycker upp de fasta priserna.

Många faktorer talar för att det de fasta priserna kommer att ligga kvar på höga nivåer ett tag till. Vi skulle behöva ett ordentligt väderomslag med ihållande nederbörd för att knäcka uppgången.

Vill du säkra ditt elpris inför vintern rekommenderar vi att du tecknar vårt avtal Fast pris 3 år och väljer till en omteckningsrätt. Omteckningsrätten ger dig möjlighet att en gång under avtalsperioden teckna om ditt befintliga avtal med ett avtal av samma avtalslängd.

Så valde kunderna med leveransstart 2018-09-01

Den hydrologiska balansen

Medeltemperaturen i landet blev i augusti 18,4 grader, klart över det normala 15,9 grader. En hel del nederbörd i Norge gjorde att den hydrologiska balansen i Norden förbättrades något från en låg nivå till – 24 TWh.

Veckans grafer