Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Fasta priserna fortsätter upp

Alla kurvor som påverkar de fasta elpriserna pekar just nu i en riktning – uppåt.
Använder du mycket el och vill binda ditt avtal rekommenderar vi vår omteckningsrätt.

Det rörliga priset

Precis som vi förutspådde i förra månadsbrevet sjönk det rörliga priset i april. Mindre efterfrågan till följd av varmare temperaturer samt en begynnande vårflod pressade ner priset.

Att vårfloden ännu inte tagit ordentligt fart har gjort att vattenkraftsproducenterna har kunnat kontrollera produktionen vilket innebar att det rörliga priset ändå hamnade på drygt 40 öre i april vilket är en hög nivå sett till prisnivåerna de senaste åren.

Ett högtryck ser ut att växa sig starkt under inledningen av maj vilket innebär lite nederbörd. Detta tillsammans med vindfattiga prognoser gör att vi förväntar oss att det rörliga priset kommer att ligga kvar på nuvarande nivåer.

De fasta priserna

Stigande priser på börsen har tvingat Karlstads Energi att höja våra fasta priser vid flera tillfällen under den senaste tiden. Flera faktorer ligger bakom uppgången: minskat utbud av kärnkraft på grund av revisioner, stigande bränslepriser, svagare valuta, högre priser på elcertifikat och utsläppsrätter.

Vi gör bedömningen att något fundamentalt måste till för att bryta den uppåtgående trenden, exempelvis en regnig sommar. Till dess kan de fasta priserna fortsätta upp en bit till.

Använder du mycket el och känner att du vill binda ditt elpris på tre år rekommenderar vi att du tecknar vår omteckningsrätt. Denna ger dig rätt att teckna om ditt elavtal en gång under avtalets giltighetstid. Du tecknar då ett lika långt avtal som du redan har.

Så valde våra kunder med leveransstart 2018-05-01

Den hydrologiska balansen

Efter en kall mars vände temperaturerna upp i april och slutade på över det normala i landet, 7,4 grader mot normala 4,8. Nederbörden låg på normala nivåer vilket innebär att den hydrologiska balansen fortfarande uppvisar ett underskott på 4,1 TWh.

Månadens grafer