Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Fasta priserna upp även i maj

De fasta och de rörliga priserna gick åt olika håll i maj. De fasta priserna fortsatte upp medan det rörliga priset sjönk svagt.

Det rörliga priset

Maj inleddes med höga temperaturer vilket fick till följd att vårfloden tog ordentlig fart. Detta gjorde att det rörliga priset sjönk i början av månaden. Vårfloden kulminerade i mitten av månaden vilket innebar att vattenkraftsproducenterna fick bättre kontroll på produktionen vilket gav något högre rörligt pris i slutet av månaden.

Sammantaget sjönk det rörliga priset några ören jämfört med april.

Fortsatt högtryck och en del kärnkraft ute för revision gör att vi bedömer att det rörliga priset kommer att stiga något under juni.

De fasta priserna

Det torra och varma vädret har gjort att den hydrologiska balansen nu uppvisar ett underskott på nästan 15 TWh. Detta, och fortsatt torra och varma väderprognoser, har fått till följd att de fasta priserna fortsatte upp även i maj. Likaså har priset på utsläppsrätter fortsatt att stiga liksom priserna på kol och olja.

Frågan är hur länge uppgången i de fasta priserna kommer att hålla i sig. Vi ser att priset har sjunkit något de senaste dagarna men i övrigt finns det inte mycket som tyder på att de fasta priserna kommer att sjunka i närtid.

Så valde kunderna med leveransstart 18-06-01

Den hydrologiska balansen

Medeltemperaturen i landet blev i maj 16,1 grader, en rekordnotering och nästan sex grader varmare än normalt.

Som nämnts ovan har den hydrologiska balansen fortsatt att försvagats. Nederbörden under maj var nästan tre TWh under det normala. I och med de torra prognoserna ser den hydrologiska balansen ut att fortsätta försämras de närmaste månaderna. Detta ökar risken för en fortsatt prisuppgång för de fasta priserna.

Månadens grafer