Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Värmen får elpriset att rusa

Det varma sommarvädret har fått både det rörliga och de fasta priserna att rusa uppåt.
Så länge inte det finns någon nederbörd i prognoserna kan priserna fortsätta upp.

Det rörliga priset

Som vi förutspådde månadsbrevet för juni steg de rörliga priserna under månaden. Det högtrycksbetonade vädret har inneburit lite nederbörd och svaga vindar vilket har fått det rörliga priset att stiga kraftigt. Vattenkraftsproducenterna håller igen produktionen under natten vilket gör att priset även då är förhållandevis högt jämfört med vad vi har sett de senaste åren.

Det rörliga priset för juni är de tredje högsta vi har haft under alla junimånader på 2000-talet.

I och med att väderprognoserna fortfarande innehåller väldigt lite nederbörd ser vi inte att det rörliga priset kommer att sjunka i närtid. Det rörliga priset kan mycket väl stiga lite till under juli.

De fasta priserna

Även de fasta priserna steg kraftigt under juni, mycket beroende på de faktorer som ligger bakom att det rörliga priset har stigit: lite nederbörd och lite vind. Bränslen kol och olja stöttar också priset genom att ligga på höga nivåer. Det fasta priset för det sista kvartalet 2018 har ökat med drygt 20 öre/kWh sedan årsskiftet – en sällsynt stark uppgång.

För kontrakten längre fram i tiden är uppgången inte lika skarp, något som kan förklaras av att marknaden väntar sig att mer vindkraft kommer in om några år liksom det kraftigt försenade kärnkraftverket Olkilouto som beräknas starta efter sommaren 2019.

Vi gör bedömningen att de fasta priserna kan stiga ännu mer under juli förutsatt att de torra väderprognoserna håller i sig. Med tanke på den branta uppgången är en lite rekyl nedåt i priset att vända när mer nederbörd syns i prognoserna.

Så valde kunderna med leveransstart 2018-07-01

Den hydrologiska balansen

Medeltemperaturen i juni hamnade på 16,9 grader, en bit över normala 14,7. Totalt i landet var nederbörden lite över det normala med 14,1 TWh. Den hydrologiska balansen fortsatte dock att försämras och uppvisade vecka 26 ett underskott på 13,1 TWh. Underskott i den hydrologiska balansen ökar risken för höga elpriser.

Månadens grafer