Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Det rörliga priset fortsätter upp

Det rörliga priset steg några ören i december. Vi gör bedömningen att priset kommer fortsätta upp i takt med att vinterkylan kopplar greppet om Sverige.

Det rörliga priset

Vattenkraftsproducenterna har fortsatt god kontroll över elproduktionen vilket i december ledde till att det rörliga priset i elområde 3, som Värmland tillhör, fortsatte upp.

Eftersom väderprognoser spår att ett högtryck växer sig starkare över Skandinavien kan vi räkna med en kallare avslutning på januari. Kallare temperaturer betyder en högre efterfrågan på el för uppvärmning och därmed stigande priser. Vi gör därför bedömningen att det rörliga priset kommer hålla kvar sin stigande trend.

De fasta priserna

De stigande rörliga priserna i slutet av december drog även med sig de fasta priserna uppåt. De fasta priserna stöttades även av högre priser på utsläppsrätter. En prisdämpande effekt har varit att priset på kol sjunkit den senaste månaden.

Sammantaget gör vi bedömningen att de fasta priserna kommer att fortsätta stiga om prognoserna om kallare väder slår in. Om kylan uteblir finns möjligheten att priset i stället sjunker då marknaden redan prisat in en ökad efterfrågan på grund av kallare temperaturer.

Så valde kunderna med leveransstart 19-01-01

Den hydrologiska balansen

En mild inledning av december gjorde att medeltemperaturen i landet hamnade på 1,5 grader, att jämföra med normala -1,5 för månaden. Nederbörden var nära det normala men den hydrologiska balansen försämrades till -22 TWh. Underskottet i hydrobalansen ökar risken för höga elpriser, inte minst vid långvarig kyla.

Månadens grafer