Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Elpriserna stiger

Både det rörliga och de fasta priserna steg i november. Vi gör bedömningen att elpriserna kommer fortsätta upp i december. Med andra ord - hög tid att fundera på din situation inför vintern.

Det rörliga priset

Som vi förutspådde i novembers månadsbrev steg de rörliga priserna förra månaden, främst drivet av kallare temperaturer och därmed högre efterfrågan på el för uppvärmning. Kallare prognoser i slutet av månaden gjorde också att vattenkraftsproducenterna höll igen sin produktion vilket ytterligare lyfte priset.

Även om kärnkraften nu producerar för fullt gör vi bedömningen att det rörliga priset kommer att fortsätta att stiga i december. Visserligen ser vi ingen större kyla i prognoserna just nu men när vinterkylan på allvar gör intåg finns risk för att det rörliga priset skjuter i höjden.

Fasta priser

Även de fasta priserna steg i november. Den främsta förklaringen till uppgången var stigande priser på utsläppsrätter. En försämring av den hydrologiska balansen under månaden liksom förhållandevis lite vindkraftsproduktion pressade också upp de fasta priserna.

Även när det gäller de fasta priserna tror vi på en uppgång under december. Priset på utsläppsrätter ser ut att fortsätta upp. Det är heller inte osannolikt att klimatmötet i Katowice kan besluta om åtgärder som ytterligare pressar upp priset på utsläppsrätter.

Så valde kunderna med leveransstart 2018-12-01

Den hydrologiska balansen

Mindre nederbörd än normalt under november gjorde att underskottet i den hydrologiska balansen försämrades under månaden till nästan -20 TWh. Medeltemperaturen i november var i landet 4,6 grader, att jämföra med normala 3,0 grader.

Månadens grafer