Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Svettiga elpriser i sommarvärmen

Rekordvärme, fortsatt torka och vindfattiga prognoser fick det rörliga elpriset att nå en rekordnivå i juli. Även de fasta priserna steg kraftigt under månaden.

Det rörliga priset

Juli blev en extrem månad på många sätt, värmerekord på många håll i landet, torka och vindfattigt. Till detta kan läggas reducerad effekt i flera kärnkraftverk. Tillsammans fick detta fick till följd att det rörliga elpriset fortsatte att stiga till rekordnivåer. Aldrig tidigare har ett sådant högt rörligt pris noterats i juli.

Enligt väderprognoserna väntar några dagar med mer ostadigt väder. Därefter väntas vädret på nytt stabiliseras. Under augusti kommer ett antal kärnkraftverk att stängas av för revision. Sammantaget gör detta att vi tror att det höga rörliga elpriset kommer att ligga kvar på nuvarande nivå ett tag till. Först när vi ser större nederbördsmängder i prognoserna gör vi bedömningen att det rörliga priset kommer att sjunka nämnvärt.

Med tanke på att den hydrologiska balansen uppvisar ett stort underskott finns det en betydande risk att det rörliga priset kan stiga ännu mer om vi får en torr och kall höst. Har du en större förbrukning och vill säkerställa att du inte drabbas av en prischock i höst/vinter finns det anledning att titta på våra fastprisavtal.

De fasta priserna

Även de fasta priserna steg kraftigt i juli, speciellt de fasta priserna med kort löptid vilket i vårt fall är Fastpris 1 år. Anledningen till prisuppgången är i stort sett de samma som för rörligt pris. Utöver detta stöttar även det höga kolpriset de fasta priserna.

Eftersom speciellt Fastpris 1 år har stigit kraftigt de senaste månaderna är läget svårbedömt när det gäller de framtida priserna. Får vi en blöt höst kan priserna sjunka tillbaka – blir hösten torr och kall kommer priset fortsätta stiga.

Vill du vara säker på vilket pris du ska betala i höst och vinter rekommenderar vi just nu vårt avtal Fastpris 3 år som ligger klart under priset för Fastpris 1 år. Har du en större förbrukning rekommenderar vi även att du samtidigt tecknar en omteckningsrätt som ger dig rätt att en gång under avtalstiden teckna om ditt avtal. Läs mer om omteckningsrätt här.

Så valde våra kunder med leveransstart 2018-08-01

Den hydrologiska balansen

Den höga temperaturen i hela landet under juli gjorde att medeltemperaturen i Sverige blev 21,6 grader under månaden. Detta kan jämföras med normalen 16,7 grader. Bristen på regn medförde en kraftigt sjunkande hydrologisk balans i Norden, vecka 30 var underskottet -31,4 TWh. Det kraftiga underskottet ökar risken för en fortsatt prisuppgång för elpriserna.

Det kan noteras att vi före sommaren 2011 också hade ett kraftigt underskott i den hydrologiska balansen. En mycket regnig andra halva av 2011 vände underskottet till ett överskott vilket då fick elpriserna att sjunka. Dock ser vi inga stora nederbördsmängder i prognoserna än så länge.

Månadens grafer