Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Liten rekyl upp för elpriserna

Elpriserna fortsatte ner i mars men har stigit i inledningen av april. Läs vad vi tror om elprisernas fortsatta utveckling i vår månadsinformation.

Det rörliga priset

Som vi förutspådde i månadsinformationen i mars fortsatte det rörliga priset ner under månaden. Mer nederbörd än normalt och temperaturer över det normala är de främsta förklaringarna till det sjunkande priset i mars.

I början av april har det rörliga priset stigit något på grund av kallare och vindfattigare prognoser. I takt med att temperaturen stiger gör vi ändå bedömningen att det rörliga priset fortsätter ner även i april. Mindre nederbörd i prognoserna gör att vi tror att prisnedgången i april inte blir lika stor som i mars.

De fasta priserna

Även de fasta priserna, både de korta och långa kontrakten, sjönk i mars. Kallare väder än normalt i inledningen av april har gjort att de fasta priserna har fått en rekyl och åter stigit på elbörsen. Vi gör ändå bedömningen att de fasta priserna kan fortsätta ner något även i april.

Så valde kunderna med leveransstart 2019-04-01

 

Den hydrologiska balansen

På grund av stora nederbördsmängder fortsatte den hydrologiska balansen att förbättras under mars. Den hydrologiska balansen uppvisat alltjämt ett underskott vilket gör att vattenkraftsproducenterna kan hålla tillbaka produktionen nattetid vilket resulterar i platta priser över dygnet. Torra prognoser framöver gör att den hydrologiska balansen väntas försämras i april, om än endast marginellt.

Medeltemperaturen i landet blev i mars 3,2 grader, att jämföra med normala 0,4 grader.

Månadens grafer