Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Värmen sänkte elpriset

Som vi förutspådde i förra månadsinfon sjönk elpriserna i mars. Vi gör bedömningen att elpriserna kan fortsätta ner även i april.

Det rörliga priset

Mars bjöd på temperaturer klart över det normala i hela landet. Detta i kombination med väl fungerande kärnkraft gjorde att det rörliga priset sjönk under mars. Då vattenproducenterna just nu har bra kontroll över vattenflödena var nedgången i det rörliga priset måttlig.

April ser ut att bjuda på klassiskt vårväder, lågtryck och högtryck om vartannat, men i och med att temperaturen stiger successivt gör vi bedömningen att det rörliga priset kan sjunka ytterligare de närmaste veckorna, även om de första kärnkraftsreaktorerna stoppas för revision i slutet av april.

De fasta priserna

Sjunkande priser på elbörsens terminer gjorde att Karlstads Energi sänkte våra fasta priser vid ett tillfälle under april. Precis som för det rörliga priset bidrog bra tillgänglighet i kärnkraften och varmare temperaturer till de sjunkande priserna.

Vi tror inte på några stora rörelser för de fasta priserna under april.

Så valde kunderna med leveransstart 17-04-01

Den hydrologiska balansen

Som nämnts ovan var temperaturen över det normala i mars, 3,2 mot normala 0,4 grader. Då lite mer nederbörd än vanligt föll under månaden förbättrades den hydrologiska balansen något. Underskottet ligger nu på ungefär 10 TWh.

Även om det råder ett underskott i vattenmagasinen är situationen gynnsam för vattenkraftsproducenterna då de kan styra priset och lägga sig precis under marginalpriset för kolkraft i Tyskland.

Månadens grafer