Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Välj sorterat abonnemang – och spara minst 294 kronor/månad

I Karlstad har vi en miljöstyrande renhållningstaxa.
Det innebär att du betalar en betydligt lägre taxa om du sorterar ut ditt matavfall.
Den som byter ett osorterat 240-kärl mot ett sorterat kärl sänker sin kostnad med 294 kronor i månaden.
Har du ett större osorterat kärl och byter till ett sorterat blir din besparing än större.

Sortera ut ditt matavfall och få en lägre taxa.

Väljer du ett abonnemang med matsortering får du all utrustning du behöver av oss – en behållare för att ha matavfallspåsen i samt matavfallspåsar.  Det är lätt att sortera matavfall, här kan du läsa mer om hur du gör. 

När du behöver nya påsar flaggar du för detta genom att fästa en påse i locket på ditt sopkärl i samband med tömning. Du kan även hämta nya påsar på våra sex återvinningscentraler i kommunen.

Prisskillnad

I tabellen nedan ser du vad du kan spara genom att byta till ett abonnemang med sortering. Har du ett större kärl med osorterat abonnemang och byter till ett sorterat blir din besparing än större.

Priser i tabellen är inklusive moms och gäller hämtning varannan vecka. Priserna är hämtade från renhållningstaxan som gäller från 1 januari 2023.

Kärl-
storlek
Grund-
avgift
Hämtnings-
avgift
Total års-
kostnad 
Total månads-
kostnad
240-liter sorterat   1 786  884 2 670 222,5
240-liter osorterat    1 786   4 417  6 203  517

Beställ via vår kundservice

Vill du beställa ett sorterat abonnemang kontaktar du vår kundservice på 054-540 71 00 eller kundservice.energi@karlstad.se. Notera att det tillkommer en kostnad på 368 kronor för byte av kärl.

Vad händer med mitt utsorterade matavfall?

Det matavfall som vi samlar in körs till en anläggning i Karlskoga där det blir till biogas och biogödsel. Biogasen kan ersätta fossila bränslen i lätta och tunga fordon medan biogödslet kan användas inom lantbruket.