Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Sortera matavfall

Vill du vara med och göra Karlstad till en än mer hållbar stad? Då är en bra början att sortera matavfall. Genom att sortera ut ditt matavfall bidrar du nämligen till att dina matrester blir en del av kretsloppet.
Av matavfallet produceras både fordonsgas (biogas) samt ett högkvalitativt gödsel.

Matavfall

Tvådelade sopkärl

När du sorterar ut ditt matavfall får du ett tvådelat sopkärl (240 eller 370 liter). I ena facket lägger du dina papperspåsar med matavfall och i det andra facket slänger du ditt restavfall. Det är viktigt att det inte finns någon plast i facket för matavfall, plasten förstör nämligen rötningsprocessen.

När vi sedan hämtar dina sopor gör vi det med en tvåfacksbil. Restavfallet hamnar i ett fack och körs till vår avfallsförbränning på Heden i Karlstad och matavfallet hamnar i ett eget fack och körs i dag till Karlskoga för behandling. Förhoppningsvis har vi en biogasanläggning i Karlstad framöver.

Höga miljömål i Karlstad

Regeringens miljömål är att minst en tredjedel av Sveriges matavfall ska behandlas biologiskt. I Karlstad har vi höjt ribban lite till och siktar på att hela 80 procent av alla hushåll ska gå med.

Så får du nya påsar

Behöver du nya påsar? I första hand kan du hämta matavfallspåsar i samband med att du besöker någon av våra återvinningscentraler. Du kan också flagga att du behöver nya påsar genom att fästa en påse i locket på ditt sopkärl. Då får du en bunt med nya påsar vid nästa tömning.

Är du hyresgäst meddelar du din fastighetsägare att du behöver nya papperspåsar.

Du som bor på landsbygden får inte någon årsranson. Behöver du påsar "flaggar" du för detta genom att klämma fast en påse i sopkärlets lock. Då får du nya påsar när vi hämtar dina sopor nästa gång. Även du som bor på landsbygden kan hämta nya påsar på någon av våra sex återvinningscentraler vid behov.