Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Plockanalys av avfall

För oss är det viktigt att ständigt utvecklas och bli bättre. Därför genomför vi kontinuerligt så kallade plockanalyser av Karlstadsbornas avfall. Det innebär att vi analyserar innehållet i soppåsen för att se vad vi behöver bli ännu bättre på att sortera i Karlstad. Under vecka 36 samlar vi in underlag för vår plockanalys, det kan göra att du får en extra gratis tömning av ditt kärl.

Bild på sophämtare

Frågor och svar om plockanalys

Varför har mitt kärl blivit tömt utanför ordinarie hämtningsdag?

Vi samlar just nu in rest- och matavfall för att genomföra en plockanalys. Det innebär att vissa kunder får en extrahämtning för att vi ska få in tillräckligt med avfall för att kunna analysera innehållet. Vi kommer som vanligt och tömmer ditt kärl på ordinarie hämtningsdag, du får se detta som en extra gratis tömning som vi bjuder på!     

Varför har min granne har fått tömt men inte jag?

Om du under vecka 36 uppmärksammat att din granne fått sitt kärl tömt, men inte du själv beror det på att vi samlar in restavfall från kunder som också har ett sorteringskärl för pappers- och plastförpackningar.  Hämtningen av avfallet är därför inte en del av den ordinarie tömningen och du kan räkna med att få ditt kärl tömt under ordinarie hämtningsdag.

Vad är en plockanalys?

En plockanalys betyder att vi går igenom rest- och matavfallet från flera olika hushåll. När vi gör en plockanalys får vi reda på vad som ligger i avfallspåsen på riktigt, vad som skulle kunnat återvunnits och ett underlag på hur vi i Karlstad sorterar. Det här är viktigt att veta för oss för att vi ska kunna genomföra olika åtgärder för att vi gemensamt ska bli ännu bättre på att källsortera.

Hur går plockanalysen till?

En upphandlad entreprenör genomför under hösten plockanalyser på avfall från Karlstad inklusive kranskommunerna Hammarö, Grums, Kil och Forshaga. I Karlstad samlas totalt sju prov in varav fyra avser restavfall och tre avser matavfall från olika typer hushåll. Vi analyserar avfallet från villor på landsbygden, villor i tätorten och avfall från flerfamiljshus. Allt avfall som samlas in blir anonymt, det är för oss omöjligt att veta vilket avfall som kommer från vilken bostad. Det enda vi gör skillnad på är de olika typerna av hushåll de är insamlade från. För varje prov sorteras 500 kilo avfall på Djupdalens avfallsanläggning som sedan vidaretransporteras till entreprenörens sorteringsanläggning. På anläggningen sorteras alla soppåsar manuellt och analyseras. Resultatet av analysen kommer presenteras under hösten 2022.